Jaakko Mäkikylä: Tällainen reissu, joka sisältää paljon muuttujia ja epävarmuuksia, on monella tasolla opettavainen.
Mitä opin kanssareissaajiltani?

Jannelta opin yksilöä kunnioittavaa ryhmäpäätösten mekaniikkaa. Ja sama suomeksi: sai sooloilla, kunhan  muu porukka tiesi siitä. Jos joku halusi huiputtaa joen rantakallioita, ei se edellyttänyt jokaisen osallistumista kiipeämiseen. Toisaalta, kun olimme Mikan kanssa tiedustelleet melonnan lähtöpaikkaa ja meille tuli oppaamme Juryn kanssa siitä vähän erimielisyyttä, niin Janne sanoi, että ryhmän niiden jäsenten päätökseen on mukauduttavat, jotka ovat joen ja ohitettavat kosket nähneet ja arvioineet. Mika ja minä näimme pahimmat paikat,  Janne joutui palaamaan tiedustelumatkalta ennenaikaisesti leiriin huonovointisuuden vuoksi. Toivottavasti opin myös Jannen analyyttistä ja rauhallista suhtautumista asioihin.

Mikalta opin jo harjoitureissullamme varusteisiini liittyviä, elämää ja kaluston kuljettamista helpottavia ratkaisuita.
Kiitos niistä. Mikalla oli myös aimo annos tervettä varovaisuutta ja huumorintaju, josta pidin.

Heguzilta opin paljon ekologiseen matkailuun ja elämiseen liittyviä asioita. Lisäksi mm. kuinka junan samovaarista tankataan liki kiehuvaa vettä muovipulloon sulattamatta pulloa. Ja kuinka hakataan halkoja niin, että omat sääret ja sormet ovat turvassa.

Hannulta sain laajasti tietoa luonnon ilmiöistä ja niiden taustoista.

Mariolta sain jälleen kerran meillä suomalaisilla niin hataralla pohjalla olevaa kansainvälisyyskasvatusta.

Venäläisiltä kumppaneiltamme opin paljon neuvokkaita pikkuasioita, joita tarvitaan kun eletään niukoissa ja vaativissa oloissa.

On hyvä välillä mennä R-kioskia kauemmas. Se avartaa.