Janne Pyykkö: Jaakon mainitsemassa tapauksessa, jossa koira katosi ja jossa eräpoliisit ilmaantuivat kuin taikaiskusta moottoriveneellä paikalle, jotta Yuri pääsi heidän kanssa ylävirtaan koiraa etsimään, oli piirteitä, joiden syy-yhteyksiä en ymmärrä. Emme olleet nähneet kuin kaksi moottorivenettä koko matkalla sitä ennen. Silti Yuri oli koko ajan varma, että kohta tulee vene. Miksi?

Toinen tapaus oli matkan alkupuolella, jollion venäläisiä oli aikeissa tulla mukaamme useampia. Kun ilmeni, että vain yksi heidän kumiveneensä on melontakuntoinen (muita ei saatu paikattua), ilmestyi paikalle kuorma-auto, jolla muut venäläiset pääsivät kätevästi poistumaan. Mistä kuski tiesi tulla juuri sille syrjäiselle joenpenkalle?

Mario epäili, että maastossa toimii jokin meille tuntematon viestintäverkko, jota paikalliset asukkaat käyttävät. En usko.

Joskus puhutaan etiäisistä tai aavistuksesta, että jokin asia kohta ratkeaa, joku tuttu kohta tulee kylään, jne. En usko siihenkään.

Vaan ehkä se etiäinen on se, että kun liikutaan autiossa erämaassa, on hyvä olla tietoinen keitä muita siellä liikkuu ja millä tavoitteilla, kaikki pienetkin merkit rekisteröidään, ihmisten tarinat kuunnellaan. Yläjuoksulla meidät oli ohittanut moskovalainen melojaporukka katamaraaneillaan. Jotain ne rannalta heille huusivat ja katamaraaneista takaisin. Näin on voinut kulkea viesti, että tarvitaan auto paikalle. No entäs se eräpoliisien sopiva saapuminen? Kuulkaa sitä en osaa selittää sittenkään.