Jaakko Mäkikylä: Palasimme autolla Jannen kanssa Avokanoottiyhdistyksen syystapaamisesta, kun Janne kertoi minulle Kozhim-joesta Uralilla ja aiemmista retkistään puhallettavalla kumikanootilla. Ajatus meloa tutulla kanootilla paikassa, mihin ei hurauteta kalusto vanhan mersun katolla ja tavarat takaluukussa, sytytti.

Janne teki talven ja kevään käytännön suunnitelmia ja selvityksiä, minä unelmoin ja kyselin. Minkälaisia koskia? Onko kukaan melonut? Onko tulipaikkoja? Onko oppaita? Ovatko he juoppoja? Saako Intasta ruokaa? Voiko vettä juoda? Mitä harjoitellaan etukäteen? Toimiiko kännykkä? Mennäänkö lentokoneella? Mennäänkö junalla? Kuka on ollut siellä? Mikä on Kozhim-joen virtaama? Minkälainen lääkelaukku? Otetaanko satelliittipuhelin? Kuka voisi tukea? Mihin voisi tarjota juttuja?  Koska lähdetään? Koska palataan? Ei kai? Onko joku? Mitä jos? Mitä kun? Kuka? Kozhim-kansiossani on 318 e-mail -viestiä. Tämä on tällä hetkellä elämäni parhaiten unelmoitu retki. Once-in-a-lifetime -tilastossani tämä on sijalla kuusi+yksi.

Ensimmäiseksi mittasin Google Earthista joen profiilin - profiilista näkee, kuinka jyrkästi joki putoaa. Metri kilometrillä on rauhallista laskua, kaksi tai kolme metriä kilometrillä tarkoittaa jo, että joessa on koskipaikkoja. Kozhim putoaa n. 2-3 metriä kilometrillä. Ensimmäiset 30 kilometriä vaikuttavat jopa melontakelvotomilta meidän retkikalustollamme. Liikaa pudotusta ja todennäköisesti keskikesällä pelkkää kivikkoa.

122172.jpg

Kozhim -joen profiili.
Joki putoaa n. 350 metriä 170 km matkalla. Mitattu Google Erathista ja piirretty exelissä.

122067.jpg
Projektilla pitää olla tunnus.  Tein oheisen tunnuksen ja siitä muutamia T-paitoja.
Venäjän ja Suomen värit, valkoinen murtoviiva noudattelee joen profiilia ja viivan leveys joen suhteellista levenemistä.

122075.jpg

Yksi ensimmäisistä kuvista, jotka löysin netistä. Myllerretty rantapenger on kaivostoiminnan jäljiltä. Näitä on joen varrella useita. Muistaakseni kvartsikaivoksia. Kultaakin joelta haluttaisiin kaivaa, mutta kaivostoiminta on kielletty luonnonsuojelualueella.

Heitän jaakonpäivänä kylmän kiven joko Helsingissä Hietalahden altaaseen tai
Kozhim-jokeen pisteessä 65.32 N 60.27 E. Nyt veikkaan jo Kozhimia.
Kuusi aamua lähtöön.

Vielä puuttuu
- penisilliinikuuri + joitain muita lääkkeitä
- yksi reppu, tulossa Haltilta
- koottavan kanoottini varakeulakaaret, tulossa USA:sta
- satellittipuhelin ja aurinkokennolaturi, molemmat on tiedossa, pitää vaan hakea
- selvitys tai lupa satelliittipuhelimen viennistä Venäjälle
- kanoottisäkin pyörävirityksen päivitys beta-versiosta 1.1 versioon
- päätös otanko mukaan digi- vai filmikameran?
- varusteiden koepakkaus
- ?