Janne Pyykkö: Pitkällä eräretkellä kaikkein tärkeintä on pysyä terveenä. Kuinka onnistuimme tässä? Surkeasti.

Niin tärkeä kuin tämä aihe on, en muista lukeneeni siitä juuri tapauskertomuksia. Muutaman katastrofiin päättyneen arktisten lakeuksien erämatkan toki tiedän, mutta niissä olosuhteiden on alusta asti tiedetty olevan hengenvaaralliset. Meidän retki oli pientä verrattuna tuollaiseen.

Kolme meistä kaatui yrjöilyyn ja vatsatautiin heti alkuun. Syy oli 8-tuntinen kuorma-auton katetulla lavalla tehty matka vuorille. Tie oli surkea ja täynnä kuoppia, joiden syvyyttä ei arvatenkaan voinut nähdä, koska olivat täynnä sadevettä. Kuski Benjamin ryyppäsi koko matkan ajan. Hän tarjosi jopa ajovuoroa Hannulle, joka oli ensimmäisenä yrjöilijänä siirtynyt lavalta ajohyttiin. Vastuutonta toimintaa. Toinen yrjöilijä oli Mario ja kolmas olin minä, joskin selvisin itse kuorma-autokyydistä vielä kunnialla. Sapuskat lensivät ketoon vasta Sana-vozh vuoristoleirillä. Minulla ruoka alkoi pysyä sisällä vasta seuraavan päivän iltana vaihdettuamme leiriä 30 km alavirtaan.

On kiintoisaa mille ihminen vierittää syyn sairaudestaan, todellisia vaikutussuhteita kun on liki mahdoton tietää. Siksi esim. tilaamamme savuporo joutui ajoittain kullakin epäilyksenalaiseksi. Itse pidin siitä taukoa 3 päivää, kunnes se alkoi taas maittaa ja söin sitä hyvällä ruokahalulla retken loppuun asti.

Märät ja kylmät olosuhteet olivat koko 11-päiväisen matkan ajan jatkuessaan lopulta vaativat. Ei varmaan tarvittu suurtakaan flunssan siementä, kun se heikensi toviksi myös Jaakkoa ja Mikaa. Ainoa terve kuin pukki koko joukosta alusta loppuun oli Olli.

Mitä teimme väärin? Kylmiin ja märkiin keleihin varustauduttiin huonosti. Olin maalaillut etukäteen jatkuvia hellekelejä ja vakuutellut porukkaa, että muistakaa ottaa sandaalit ja sortsit (en tarvinnut niitä kertaakaan). Miksi näin? Menin varmaan harhaan luettuani toistuvasti Yugud Va -puiston henkilökunnalta saamiani sähköposteja, joissa vakuuteltiin veden vähyyttä ja ettei melontaa siksi voi aloittaa kovin ylhäältä. Olikin täsmälleen päinvastoin: vettä aivan hemmetisti yllä ja alla. Silti selvisimme retkestä hyvin, sillä kun Yuri teki illaksi nuotion mm. ruoan keittelyä varten, pystyihän siinä myös kuivaamaan päällä olevia vaatteita. Mutta tästä täytyy jatkaa lisää jossain toisessa yhteydessä.